Skip to content
Umut Psikodrama Enstitüsü

Umut Psikodrama Enstitüsü

  • ANASAYFA
  • BİZ KİMİZ
  • PSİKODRAMA
  • EĞİTİM
  • AÇIK SEMİNER
  • DİĞER ÇALIŞMALAR
  • BİZE ULAŞIN

DİĞER ÇALIŞMALARIMIZ

PSİKODRAMA İLE YARATICI YAZMA

Moreno’ya göre yaratıcılık, insanın doğasına ait bir özelliktir: Bütün insanlar, yaratıcı potansiyelle doğarlar. Ne var ki pek azımız bu potansiyelimizi keşfedip kullanırız. “Yazmak” var olan potansiyelimizi kullanarak yeni birşeyler deneyebileceğimiz oldukça geniş bir ortam sağlar.  Ancak bu, söylendiği kadar kolay yapabildiğimiz bir eylem olmayabilir. Yazma etkinliği, insanlar arasında çok popüler bir istek olsa da gerçekten yazan ve bundan keyif alan insan sayısı aslında çok azdır. Çoğu zaman ne hakkında; nereden başlayarak; nasıl; kime yazacağımız konusunda kafamız karışık olur. Yazdığımız herhangi birşeyi diğer insanların okuyup okumayacağı da kafamıza takılan konulardan biridir: Hem okunsun isteriz hem de ya beğenilmezse diye korkar, kimse görmesin isteriz. Bu tür kaygı ve önyargılar, bizi yazmaktan ya da yazdıklarımızı paylaşmaktan alıkoyar.  Moreno’ya göre yaratıcı eylemde başarı, kişinin sahip olduğu kaynakların tüm yönetimini elinde tuttuğu durumlarda gerçekleşir; başarısızlık ise, sahip olduğu kaynaklara erişememesinden kaynaklanır. Bu nedenle, kendi potansiyelimizi keşfetmek,  bu potansiyeli oluşturan kaynaklarımızı tanımak, onları yönetebilmemizin yolunu açar.  
“Psikodrama ile Yaratıcı Yazma” yazan, yazmayı hayal eden, yaratıcı potansiyelini keşfetmek isteyen ve bu konuda harekete geçmek için bir yol arayan herkese destek olmak amacıyla oluşturulmuş sekiz haftalık bir deneyim sürecidir. Süreç boyunca, psikodramatik yöntemi kullanarak, bireyin grup içinde korkmadan ve yargılanmadan, kendini ve yazabileceklerini keşfederek yaratıcılığını eyleme dönüştürmesine yardım etmeyi amaçlıyoruz.,

ÖZDEN FİDAN, PHD.

1973 yılında Kocaeli’de doğdu.
1997’de Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi,  Dilbilim Bölümü’nden mezun oldu.
1997 – 2000 yılları arasında Ankara Üniversitesi, TÖMER’de yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde çalıştı.
2002’de Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi Yüksek Lisans Programın’dan mezun oldu.  
2000 – 2011 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Dilbilim Bölümü’nde  öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 2008’de Genel Dilbilim Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı.
2011 – 2017 yılları arasında ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı ve 2017’de emekli oldu.
2012 yılında, Umut Psikodrama Enstitüsü’nde, Psikodrama Yöneticisi eğitimi almaya başlamış ve 2019 yılında mezun olmuştur.

ŞİRKETLERDE PSİKODRAMA

Bir şirkette farklı alanlarda psikodrama grupları uygulanabilir.
1) Yönetsel Kadro için Psikodrama Çalışması:
Aynı kademede ya da birbirleri ile ilişkide olan iki kademedeki yöneticiler ile yaptığımız bu çalışmada temel amaç ekip içi iletişimi arttırarak ortak hedef belirlenmesi, sorunlara yeni çözüm önerileri getirebilmek ve yöneticilerin karşılaştıkları durumlarda esnekliklerini arttırmaktır.
2) Liderlik Tutumu:
Sizin şirketiniz için gerekli liderlik tutumları nelerdir? Düşüncesi temelinde belirlenen özellikleri tek tek detaylı bir şekilde ele alıyoruz. Böylece dışarıya nasıl bir mesaj verdiğimizi, söylediğimiz ile söyleyiş tarzımız ve beden ifademizin uyumunu/uyumsuzluğunu algıladıktan sonra bunu nasıl değiştirebileceğimiz üzerinde çalışıyoruz.
3) Organizasyonel Gruplar:
Şirkette farklı ve birbirleri ile ilişki halinde olan departmanlarda çalışan kişilerden oluşan bu gruplarda iş birliğini ve eş güdümü engelleyen faktörler üzerinde durup bilgi akışının düzenlenmesi, daha etkin bir iletişim tarzı geliştirilmesi,daha istekli gelinen bir iş ortamı yaratılması amaçlanır.
4) Satış ve Pazarlama Grupları:
Müşteri ile ilişkilerde aslında nasıl göründüğümüzü çok fazla bilemiyoruz.  Psikodrama ile müşterinin yerine geçerek nasıl bir tutum sergilediğimizi, bu tutumumuzun nasıl bir etkiye yol açtığını, müşterinin ne tür beklentileri olduğunu algılayabiliyoruz. Farklı müşteri profillerine uygun farklı satış tutumları geliştirmek bu grubun temel kazanımıdır.
Bu çalışmalar Dr. Ahmet Aktener tarafından yapılmaktadır.

KİŞİSEL GELİŞİM GRUPLARI

Kişisel Gelişim Grupları
Kişisel gelişim gruplarında hedefler;
• Yaşamda tıkanıklık yaşadığımız ve zorlandığımız durumları sahnede ele alarak davranışlarımızın ortaya çıkardığı duyguları, diğer kişiyi nasıl, ne yönde etkilediğimizi, diğerlerinin bize olan etkilerinin anlaşılması ile ilişkilerdeki algı ve duyarlılığı arttırmak
• Kendi isteklerimizin, beklentilerimizin, umutlarımızın farkına vararak hangilerinin gerçekleştirilebilir olduğunu deneyimlemek
• Bütün yanlarımızı görüp istediklerimizi değiştirme süreci ile birlikte kendimizi olduğumuz halimizle kabul etmenin tatminini yaşamak
• Farklı zamanlarda takındığımız farklı rollerimizi tanımak ve geliştirmek
• İlişkilerde sadece sözel ifadeye odaklanmak yerine aslında iletişimin en az %90’ını oluşturan beden ifademizin farkına varmak
• İş yerindeki durum ve sorunlarımıza yeni çözümler getirmek
Bu çalışmalar Dr. Ahmet Aktener tarafından yapılmaktadır.

GENÇLİK GÜZEL ŞEY

Gençlik Güzel Şey: Gençlerle Psikodrama
Gençlik gerçekten güzel. İnsanın çocukluktan erişkenliğe doğru çıktığı serüven heyecanlı, hareketli, çoğu zaman neşeli, kimi zaman üzüntülü, sürprizlerle dolu ama bir o kadar da planlamaya açık.

Gençlik dönemi insanın karşılaştığı olaylarla başetmeyi öğrendiği, kendini bulduğu bir dönem olarak tarif edilir.

Bizce gençlik bunun ötesindedir. Genç kendini yalnızca bulmakla kalmaz aynı zamanda yaratır da. Bu dönem bir arama ve arkeolojik kazı dönemi değil, farklı parçaların bir araya getirilerek kişiliğin oluşturulduğu aktif, çaba gerektiren ve çabaladıkça da meyve veren bir süreçtir.

Bu süreç kimi zaman biraz zorluklarla karşımıza çıkabilir;
• Arkadaş ilişkilerinde çekinik kalabilir, bazen tam tersi çok baskın olup çevreyi fark etmeyebilirsiniz,
• Ailenizin size sürekli aynı ve sıkıcı gelen yaklaşımlarına karşı çaresiz hissedebilir, ne yapacağınızı bilemediğiniz bir hal alabilirsiniz
• Karşı cins ile ilişkide yaklaşma güçlüğü çektiğiniz gibi, ilişkide fazla sahiplenici, kıskanç ya da umarsız olabilirsiniz.

Gelin bu yaşam durumlarına nasıl çözebileceğinizi sahnede canlandırma yaparak, arkadaşınız, anneniz, sevgiliniz rolüne geçmeyi deneyerek, bir başkası olmayı, onun gözünden kendinizi görmeyi deneyerek başlayalım. İsterseniz sonrasında bugün nasıl davradığınız üzerine ne tür kişilerin, dizilerin, kahramanların, ünlülerin rolü olduğunu inceleyelim ve bakalım hangi durumda nasıl davranıyorsunuz. Yani nasıl bir öğrencisiniz, nasıl bir arkadaşsınız, nasıl bir evlatsınız…

Psikodrama grupları ile sizin kendinizi yaratma sürecinizin daha tatminkar, daha neşeli ve daha gerçekçi geçmesinde yanınızda olabiliriz.

Bu çalışmalar Dr. Ahmet Aktener tarafından yapılmaktadır.

copyright © 2022 Umut Psikodrama Enstitüsü